Παρασκευή 22 Ιουνίου 2012

Μάγεψε στις Βρυξέλλες η προβολή της ταινίας «El Greco»

Μια ακόμη σημαντική ευκαιρία για την προβολή της χώρας μας στο εξωτερικό δόθηκε πριν λίγες ημέρες (στις 20/6) στις Βρυξέλλες, με αφορμή την προβολή της ταινίας «El Greco» του Γιάννη Σμαραγδή

Η ταινία - το θέμα της οποίας είναι αφιερωμένο στη ζωή του ιδρυτή της Ισπανικής Ζωγραφικής Σχολής του 16ου αιώνα – παρουσιάζει τη ζωή και το έργο του Δομίνικου Θεοτοκόπουλου (1541-1614), του σπουδαίου Έλληνα καλλιτέχνη, που το ταλέντο και η δημιουργική ευφυΐα του ξεπέρασε τα σύνορα της χώρας μας.

Ο ίδιος άφησε το δικό του «ανεξίτηλο» αποτύπωμα στην παγκόσμια ιστορία τέχνης, εμπνέοντας όχι μόνο τους ομότεχνους του, αλλά και άλλους δημιουργούς. Ένας από αυτούς και ο σκηνοθέτης Γιάννης Σμαραγδής.

Η προβολή της ταινίας του πραγματοποιήθηκε σε ειδική εκδήλωση που διοργανώθηκε από το Γραφείο ΕΟΤ Βελγίου-Λουξεμβούργου, σε συνεργασία με την Επιτροπή Ευρωπαϊκών Σχέσεων του Δήμου Woluwe Saint Pierre.

Το «El Greco» προβλήθηκε επίσημα στις κινηματογραφικές αίθουσες το 2007.
Συνολικά έχει κερδίσει 8 διεθνή βραβεία, μεταξύ των οποίων βραβείο καλύτερης σκηνοθεσίας στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης. 

Τη μουσική της ταινίας υπογράφει ο Βαγγέλης Παπαθανασίου. Ως ένα ξεχωριστό «ντοκουμέντο» της έβδομης τέχνης, το «El Greco» γίνεται «μέσο» - αφορμή για να γνωρίζουν οι θεατές ανά τον κόσμο κάτι από τη δυναμική του Ελληνικού πνεύματος και την ομορφιά της χώρας μας. 
Έτσι και αυτή τη φορά -με την προβολή της ταινίας στις Βρυξέλλες - οι 700 Βέλγοι θεατές, αλλά και όσοι διάβασαν τα θετικά δημοσιεύματα στον Τύπο με αφορμή την εκδήλωση μπόρεσαν να έρθουν ακόμα πιο «κοντά» στη χώρα μας.
Για μια ακόμη φορά αναγνωρίστηκαν και στο εξωτερικό όχι μόνο τα θαυμαστά της τέχνης και του πολιτισμού μας, αλλά και οι έξυπνοι τρόποι μέσα από τους οποίους η Ελλάδα κερδίζει φίλους, ακόμη και στις πιο δύσκολες στιγμές.
Ένθερμοι υποστηρικτές της δράσης, που υλοποιήθηκε (με πολύ χαμηλό προϋπολογισμό) από την Διευθύντρια του ΕΟΤ Βελγίου-Λουξεμβούργου, κ. Ελένη Σκαρβέλη, ήταν ο Πρόεδρος της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Σχέσεων του Δήμου Woluwe Saint Pierre, κ. Jean-Claude Laes και η Eλληνίδα Αντιπρόεδρος (και ζωγράφος η ίδια) κ. Μαρίνα Βαμβακά.

Στο τέλος της προβολής οι θεατές είχαν την ευκαιρία να γευτούν ελληνικούς μεζέδες και να κερδίσουν τρία καλάθια με ελληνικά προϊόντα. Παράλληλα, οι παρευρισκόμενοι ενημερώθηκαν από τα φυλλάδια που τους προσέφεραν οι υπεύθυνοι του ΕΟΤ και –σύμφωνα με πληροφορίες – έδειξαν έντονο ενδιαφέρον για την Ελλάδα.

πηγή : ert.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου