Πέμπτη 28 Ιουνίου 2012

Χανιά και Ηράκλειο σε έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τους άστεγους

Αναφορά σε ένα φαινόμενο με το οποίο η Κρήτη δεν φαντάζονταν ότι θα έρχονταν ποτέ αντιμέτωπη, όπως είναι το φαινόμενο των αστέγων, κάνει στην τριμηνιαία έκθεση της για την... κοινωνική κατάσταση στην ΕΕ η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τονίζοντας ότι το πρόβλημα είναι υπαρκτό κυρίως σε Χανιά και Ηράκλειο.

Όπως επισημαίνεται στην έκθεση, το 2011 οι άστεγοι στη χώρα μας αυξήθηκαν κατά 25%, σε σχέση με το 2009, και ανέρχονται σε 20.000. Πάνω από το ήμισυ των αστέγων εντοπίζονται στην Αθήνα και τον Πειραιά (11.000- από τους οποίους 8.000 είναι Έλληνες), όμως το πρόβλημα των αστέγων έχει κάνει, επίσης, την εμφάνισή του σε πόλεις όπως τα Χανιά, το Ηράκλειο Κρήτης και τα Τρίκαλα, αναφέρει η Επιτροπή.

Υπενθυμίζεται ότι στις αρχές του 2012 η τοπική κοινωνία των Χανίων είχε συγκλονιστεί από την είδηση ότι άστεγος είχε ξεψυχήσει στην πλατεία Αγοράς καθώς η επιβαρυμένη του υγεία δεν άντεξε τις κακουχίες από το κρύο και την ανέχεια, ενώ λίγες μέρες αργότερα, ένας ακόμη άστεγος, αυτή τη φορά στη Σητεία, έχασε την ζωή του αβοήθητος στο δρόμο.

Στην έκθεση υπογραμμίζεται ότι λόγω της κρίσης έχει αυξηθεί ο αριθμός των αστέγων με υψηλή μόρφωση που είχαν ικανοποιητικό βιοτικό επίπεδο, χωρίς ψυχολογικά προβλήματα ή προβλήματα εξάρτησης, οι οποίοι πλέον «δεν τα βγάζουν πέρα», έχοντας χάσει τη δουλειά τους.

Η Επιτροπή σημειώνει επίσης ότι το 68% του πληθυσμού στην Ελλάδα ζει κάτω από το όριο της φτώχειας (σ.σ. δηλαδή με εισόδημα κάτω από το 60% του μέσου εθνικού εισοδήματος) και διαθέτει πάνω από το 40% του εισοδήματός του για το ενοίκιο ή την αποπληρωμή στεγαστικού δανείου.

Δυσοίωνες οι προβλέψεις για το μέλλον

Κατά 8,7% αυξήθηκε η ανεργία στην Ελλάδα το πρώτο τρίμηνο του 2012 σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2011, σύμφωνα με την τριμηνιαία έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την κοινωνική κατάσταση στην ΕΕ. To 64% των Ελλήνων ηλικίας 15-35 ετών δηλώνουν έτοιμοι να εγκατασταθούν σε άλλη χώρα για να εργαστούν.

Οι θέσεις εργασίας στη χώρα μας μειώθηκαν την περίοδό αυτή κατά 400.000. Την ίδια περίοδο στην Ισπανία χάθηκαν 660.000 θέσεις εργασίας, στην Πορτογαλία 210.000 και στην Ιταλία 180.000.

Η Επιτροπή επισημαίνει ότι η Ελλάδα συγκαταλέγεται στην ομάδα των χωρών στις οποίες αναμένεται επιδείνωση της απασχόλησης το δεύτερο εξάμηνο του 2012 στον τομέα των υπηρεσιών και των κατασκευών.

Εξάλλου, σύμφωνα με την έκθεση της Επιτροπής, την τριετία 2008- 2011 η ανεργία στους πολίτες ηλικίας 55- 64 ετών διπλασιάστηκε σε έξι κράτη-μέλη: την Ελλάδα, τη Δανία, την Ιρλανδία, την Ισπανία, τη Λετονία και τη Λιθουανία.

Παράλληλα, το 64% των Ελλήνων ηλικίας 15- 35 ετών (27% για περιορισμένο χρονικό διάστημα και 37% μακροπρόθεσμα) δηλώνουν έτοιμοι να εγκατασταθούν και να εργαστούν σε άλλη ευρωπαϊκή χώρα. Ο μέσος κοινοτικός όρος είναι 53%, ενώ υψηλά ποσοστά παρατηρούνται επίσης στην Ισπανία και την Ιρλανδία (από 67%) και στην Πορτογαλία (57%).

Τέλος, η Επιτροπή αναφέρει ότι το δεύτερο εξάμηνο του 2012 αναμένεται να μειωθούν οι κοινωνικές δαπάνες κατά 18%.


newsnow.gr / flashnews.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου