Τετάρτη 6 Ιουνίου 2012

Αν δεν υπήρχαν τα πουλιά θα μας έτρωγαν τα έντομα!

Θα έφταναν έως και το ένα μέτρο Η αυξανόμενη ποσότητα οξυγόνου στον αέρα της γης το λογικό θα ήταν να... ευνοήσει την ανάπτυξη των εντόμων σε μεγέθη που… δεν θα ήθελε να κανείς να φανταστεί. Η ανάγκη τους, όμως, να κρυφτούν από πτηνά τα ανάγκασε να μεταλλαχτούν σε μικρότερα όντα. Ευτυχώς!

«Αμέσως μετά τον Αιώνα των Ερπετών και στις αρχές της Κρητιδικής περιόδου, 150.000.000 χρόνια πριν, εντελώς ξαφνικά τα έντομα άρχισαν να μικραίνουν παρότι αυξάνονταν τα επίπεδα οξυγόνου στον αέρα. Αιτία τελικά ήταν τα πτηνά», εξηγεί ο επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια, Dr Μάθιου Κλάφαμ, ο οποίος είναι πεπεισμένος πως αν δεν υπήρχε ο Αρχαιοπτέρυγας και τα τεράστια πτηνά της Ιουράσιας περιόδου ο πλανήτης θα καταδυναστευόταν σήμερα από τεραστίου μεγέθους έντομα που θα ξεπερνούσαν το 1 μέτρο ύψος.

Οι κλιματολογικές συνθήκες της Γης ευνοούσαν την ανάπτυξη των εντόμων αλλά μπροστά στον κίνδυνο να γίνουν τροφή για τα τεράστια πτηνά – απογόνους των δεινοσαύρων προσαρμόστηκαν σε μικρότερα, πιο ευέλικτα μεγέθη και σε χρωματισμούς ανάλογους του φυσικού τους περιβάλλοντος.

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι τα έντομα ήταν πραγματικά τεραστίου μεγέθους περίπου 300.000.000 χρόνια πριν, κατά την Ανθρακοφόρο περίοδο (της δημιουργίας των ανθράκων, όταν εκτιμάται ότι πολλά είδη βγήκαν από το νερό για να ζήσουν στην ξηρά), εποχή από την οποία έχει βρεθεί απολίθωμα υπερμεγέθους κατσαρίδας.

Υπάρχουν ωστόσο στοιχεία που υποδεικνύουν ότι τα έντομα άρχισαν να μικραίνουν με ταχύ ρυθμό από την εποχή που οι πτερόσαυροι κατέλαβαν την κυριαρχία των ουρανών (στην Τριαδική προς την Ιουράσια περίοδο).
 
πηγή : newsnow από onlarissa.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου