Τετάρτη 20 Ιουνίου 2012

Ελληνα, πώς βλέπεις το ποδόσφαιρο;

Ο Γιάννης Σερέτης γράφει για την προετοιμασία αντιδράσεων εναντίον της Γερμανίας και της Μέρκελ, εστιάζοντας στην δύναμη του ποδοσφαίρου, την ελευθερία έκφρασης μέσω αυτού, τη στάση της UEFA και τον Ελληνα οπαδό που τα θέλει όλα δικά του.


Μας φταίει η Μέρκελ λοιπόν. Ετσι μας βολεύει να λέμε. Δεν μας φταίνε οι δικοί μας. Η Μέρκελ μας φταίει και οι Γερμανοί που μας απομυζούν. Όχι ρε, φίλε Ελληνα. Μην μασάς και μην ψήνεσαι. Δεν φταίνε όλοι εκείνοι που επέτρεψαν τις ανομίες, τις μίζες, την πάσης είδους (εις)φοροδιαφυγή, την γιγάντωση του δημόσιου τομέα, το βόλεμα. Δεν ευθύνονται όλοι εκείνοι που πήραν τις λάθος αποφάσεις για τον τουρισμό και την αγροτική ανάπτυξη σε μια χώρα που έχει όλα τα φυσικά καλά του κόσμου (νερό, ήλιο, θάλασσα, ανέμους, ίσως και πετρέλαιο).  Δεν φταίνε εκείνοι που οδήγησαν 7% του ελληνικού λαού να ψηφίσει ενσυνείδητα Χρυσή Αυγή και 38% του ελληνικού λαού να απέχει από τις κρισιμότερες εκλογές ίσως ολόκληρης της ζωής του.

Δεν φταίνε όσοι καλλιέργησαν την μόδα της επένδυσης στην τεράστια φούσκα του Χρηματιστηρίου, όσοι «κανάκεψαν» τους λίγους της πλουτοκρατίας και τους αντιπαραγωγικούς της τεράστιας ελληνικής «μεσαίας τάξης», όσοι αποφάσισαν ότι το πρώτο που έπρεπε να κόψουν ήταν οι συντάξεις, ο 13ος και ο 14ος μισθός των δασκάλων, ο Οργανισμός Εργατικής Κατοικίας, όσοι δημιούργησαν μια κοινωνία στην οποία ο 26άρης πρέπει να έχει τύχη ή «δόντι» για να βρει δουλειά μετά από το πτυχίο, το μεταπτυχιακό, ή και το… διδακτορικό.


Όχι ρε, η Μέρκελ φταίει που ο γιατρός του δημόσιου νοσοκομείου έπαιρνε τα μισά από τον υπάλληλο του Υπουργείου Οικονομικών και έψαχνε το φακελάκι που του δίναμε απλόχερα και το οποίο ελάχιστες φορές συνέλαβαν οι αρμόδιοι (συγκάτοικοι είμαστε όλοι στη τρέλα κι ας μην τα φάγαμε μαζί!). Δική της εντολή ήταν, μην πω ότι επρόκειτο για έμπνευση του Σρέντερ πριν από 15 χρόνια να οφείλονται δισεκατομμύρια σε ΙΚΑ, εφορία, ΟΑΕΕ και δεν ξερω ‘γω τι άλλο από όσους έκαναν πάρτι εις βάρος όσων πλήρωναν τους φόρους τους. Οι αναίσθητοι Γερμαναράδες, ρε, φταίνε για όλα! Όχι, εμείς, οι άλλοι! Και τώρα που βρίσκουμε την ευκαιρία, θα την λιανίσουμε, θα την ξεφτιλίσουμε, θα την γελοιοποιήσουμε τη χοντρή και άσχημη Frau Merkel. Να η ευκαιρία! Θα πάμε εκεί σήμερα – αύριο και θα ετοιμαστούμε με τα πανό μας να στείλουμε ένα μήνυμα σε ολόκληρη την υφήλιο γι’ αυτή την κυνική που θέλει τον μαρασμό, τη φτώχεια, τη δυστυχία και την ανεργία στην Ελλάδα.


Λάθος προσέγγιση κατ εμέ από έναν λαό που δυστυχώς ξεχνά πολύ γρήγορα! Μα, από την άλλη, ποιος αποφασίζει για ένα αποστειρωμένο ποδόσφαιρο; Ποιος είναι εκείνος που διατάζει, μέσω των τηλεοπτικών μέσων που (μας έμαθαν να) παρουσιάζουν ένα τυποποιημένο προϊόν την απενεργοποίηση της ισχύος του δημοφιλέστερου αθλήματος παγκοσμίως, δηλαδή την ρομποτοποίηση όσων παρακολουθούν το παιχνίδι μέσα στο γήπεδο και έξω απ΄ αυτό;


Ο Ελληνας, όμως, που θα πάει αύριο στην Πολωνία για να σηκώσει το πανό για τη Μέρκελ, είναι δυστυχώς ο ίδιος Ελληνας που φώναζε «δεν θα γίνεις Ελληνας ποτέ, Αλβανέ, Αλβανέ». Είναι ο ίδιος Ελληνας που δεν του άρεσαν οι κροατικές σημαίες στο «Γ. Καραϊσκάκης». Είναι ο ίδιος Ελληνας που δεν «επέτρεψε» ούτε καν τη σκέψη του ταξιδιού Τούρκων φιλάθλων στην «τεσσάρα» του Φαλήρου. Είναι ο ίδιος που έχει σταθεί με ασέβεια απέναντι στην διαφορετικότητα του άλλου, απαιτώντας όμως τον δικό του σεβασμό. Δεν είναι ο Ελληνας που κερδίζει με τη συμπεριφορά του το δικαίωμα να προβάλλει αύριο τη δική του αντίδραση μέσω ενός ποδοσφαιρικού αγώνα (όσο κι αν διαφωνώ για τη Μέρκελ, τα είπαμε για το ποιος φέρει την βασική ευθύνη).


Μην γελιέστε. Παρά την απαγόρευση των πανό στην αγγλική γλώσσα, η οποία αναμένεται να αποφασιστεί στην αυριανή σύσκεψη για τα μέτρα ασφαλείας, τα τηλεοπτικά μέσα θα πάρουν «γραμμή» από την UEFA. Δεν πρόκειται να μεταδοθούν εικόνες που θα… κηλιδώσουν το κατά τα άλλα… αμόλυντο (λέμε τώρα... και γελάμε!) ποδόσφαιρο. Παρότι μιλάμε για το άθλημα των πολλών, όχι των ολίγων! Γιατί το ποδόσφαιρο δεν είναι «ελίτ». Ηταν από τότε που γεννήθηκε, το άθλημα των κατώτερων και μεσαίων κοινωνικών τάξεων, μα ταυτόχρονα το πλέον δημοκρατικό. Εχουν κυνηγηθεί άνθρωποι για τη διάδοση του ποδοσφαίρου στην Αγγλία! Είναι αυτό στο οποίο χωρούν όλοι, ανεξαρτήτως χρώματος, ύψους, βάρους, πεποιθήσεων, ηλικίας, πορτοφολιού. Ηταν, προτού το μετατρέψουν πολλοί τα τελευταία 30 χρόνια– εκμεταλλευόμενοι τη δημοφιλία και τη δύναμή του -  σε ένα «πάρε – φάε» προϊόν μιας βιομηχανίας κοπής χρήματος από την οποία και πάλι ωφελούνται οι ολίγοι, το άθλημα στο οποίο περισσότερο απ’ όλα τα υπόλοιπα (με… χαώδη διαφορά μάλιστα) εκφράζονταν και εκφράζονται κατά περιόδους απόψεις που δεν έχουν και δεν είχαν καμία σχέση με το άθλημα ή με ένα συγκεκριμένο ματς.


Από τον Ελληνα που δεν δέχεται όμως, την όποια διαφορετικότητα του άλλου, διαμαρτυρίες επειδή αύριο θα του πάρουν το πανό, το πλακάτ με την καρικατούρα και τα μπλουζάκια με την Μέρκελ, δεν δέχομαι.  Ο Ελληνας που μαθαίνει ότι το ποδόσφαιρο είναι ΜΟΝΟ το Τσάμπιονς Λιγκ, το C.M., τα «πεσίματα» και το στοίχημα, και ΟΧΙ το (δικό μας) πρωτάθλημα Τύπου, το 8Χ8 με τους φίλους, η συμμετοχή του στην ερασιτεχνική ομάδα της γειτονιάς ή του χωριού του και το παιχνίδι με τον γιο του τα Σαββατοκύριακα, απαιτήσεις  δεν δικαιούται να έχει για την εφήμερη «επαναστατικότητα».  


Υ.Γ. Aντιλαμβάνεστε,  βεβαίως, ότι σε ένα κείμενο δεν μπορούν να χωρέσουν ιδέες, λογικές,  απόψεις, γεγονότα που σχετίζονται με τόσο πολλές και σημαντικές διαστάσεις του ποδοσφαίρου. Αποτελεί περισσότερο αφορμή για κουβέντα. Αφού δεν διαβάζουμε τα υπέροχα βιβλία που έχουν γραφτεί σχετικά με την κοινωνικοπολιτική διάσταση του αθλήματος, τουλάχιστον ας μάθουμε να καταθέτουμε με σεβασμό την γνώμη μας.



πηγή : gazzetta.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου