Τρίτη 8 Μαΐου 2012

«Ξανά κοντά στο χάος η Ελλάδα»

Με τον τίτλο «Η Ελλάδα ξανά κοντά στο χάος», η οικονομική εφημερίδα του Βελγίου «L Echo» επισημαίνει σε άρθρο-ανάλυση για τις εκλογές 2012 πως οι Έλληνες ψηφοφόροι... εξοργισμένοι από την ύφεση και τη λιτότητα, τιμώρησαν τα δυο μεγάλα κόμματα και πρόσφεραν στη ριζοσπαστική αριστερά μια θεαματική άνοδο, με τον κίνδυνο να αναβιώσει η κρίση χρέους και τα ερωτήματα σχετικά με τη διατήρηση της χώρας στην ευρωζώνη.

Ως δείκτη του εύρους της λαϊκής οργής, πέραν της συντριβής των δυο μεγάλων κομμάτων και της ανόδου του ΣΥΡΙΖΑ, η εφημερίδα θεωρεί την εμφάνιση ενός «νέου αντι-μεταναστευτικού και αντι-ευρωπαϊκού» κόμματος, τονίζοντας πως είναι η πρώτη φορά μετά την πτώση της δικτατορίας, το 1974, που ένας υπερεθνικιστικός πολιτικός σχηματισμός μπαίνει στο κοινοβούλιο της χώρας, που αποτελεί το λίκνο της Δημοκρατίας.

Σχετικά με τα αποτελέσματα των εκλογών και την πτώση των δυο κομμάτων εξουσίας, το άρθρο παραθέτει την παρατήρηση του Όθωνα Αναστασάκη, Διευθυντή Σπουδών για τη Νοτιοανατολική Ευρώπη στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης: «Ολόκληρο το τοπίο γίνεται όλο και πιο απρόβλεπτο. Δεν γνωρίζουμε αν θα υπάρχει συνασπισμός και αν υπάρξει, πόσο καιρό θα αντέξει».

Στη συνέχεια, το άρθρο αναφέρεται στη διαδικασία των διερευνητικών εντολών που προβλέπει το Σύνταγμα της Ελλάδος, σημειώνοντας και την περίπτωση αποτυχίας δημιουργίας κυβέρνησης, μετά την οποία ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας θα ορίσει μια κυβέρνηση που θα οδηγήσει τη χώρα σε νέες εκλογές.
 

πηγή : Tromaktiko

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου