Τετάρτη 16 Μαΐου 2012

Πιο ευάλωτες οι γυναίκες στο άγχος

Δύο φορές πιο ευάλωτες από τους άνδρες στο στρες είναι οι γυναίκες, καθώς παρουσιάζουν μεγαλύτερη ευαισθησία σε μια ορμονική ουσία που παράγεται σε περίοδο άγχους.

Οι ερευνητές, υπό τη νευροεπιστήμονα δρ. Ρίτα Βαλεντίνο του Νοσοκομείου Παίδων της Φιλαδέλφεια και τη συμμετοχή των Ειρήνη Παραστατίδη και Χάρη Ισχυρόπουλου από το ίδιο νοσοκομείο, εκτιμούν πως η μελέτη τους παρέχει μια βιολογική εξήγηση γιατί οι γυναίκες είναι πιθανότερο να υποφέρουν από κατάθλιψη και αγχώδεις διαταραχές σε σχέση με τους άνδρες.

Σύμφωνα με τη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό μοριακής ψυχιατρικής “Molecular Psychiatry”, η οποία βασίστηκε σε έρευνες σε πειραματόζωα (αρουραίους), διαπιστώθηκε πως οι θηλυκοί εγκέφαλοι είναι πιο ευαίσθητοι ακόμα και στα πολύ χαμηλά επίπεδα της ορμόνης CRF (παράγων απελευθέρωσης κορτικοτροπίνης), που εκκρίνεται στις στιγμές του άγχους.

Προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει ότι οι γυναίκες έχουν υψηλότερα ποσοστά κατάθλιψης, μετατραυματικού στρες και άλλων αγχωτικών διαταραχών σε σχέση με τους άνδρες, αλλά κανένας επιστήμονας δεν είχε έως τώρα καταφέρει να ερμηνεύσει πειστικά το συγκεκριμένο φαινόμενο.


Οι ερευνητές εκτιμούν πως τα πορίσματά τους έχουν ισχύ γενικότερα για τα θηλαστικά, συμπεριλαμβανομένων των ανθρώπων, αν και κάτι τέτοιο θα πρέπει να επιβεβαιωθεί, όπως σημείωσαν, με νέες έρευνες αποκλειστικά σε ανθρώπους.

Στο πείραμα που διενεργήθηκε, οι ερευνητές υποχρέωσαν τα πειραματόζωα να κολυμπήσουν, κάτι που αύξησε το στρες και, όπως διαπιστώθηκε, οι νευρώνες στον εγκέφαλο των θηλυκών υπήρξαν πολύ πιο ευαίσθητοι στην αύξηση της ορμόνης CRF.

Τα αρσενικά εξάλλου διαπιστώθηκε πως μπορούσαν να προσαρμοστούν καλύτερα στην αγχωτική κατάσταση που υποβλήθηκαν με το να είναι λιγότερο ευαίσθητα στην αύξηση της συγκεκριμένης ορμόνης και κατόρθωσαν έτσι να είναι λιγότερο ευάλωτα στο άγχος που προκαλούν οι αλλαγές στο περιβάλλον.

Στις αγχωτικές αντιδράσεις των ανθρώπων, σύμφωνα με τη Ρίτα Βαλεντίνο, υπάρχουν και άλλοι μηχανισμοί που διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο. Ωστόσο, έχει επιβεβαιωθεί πως η ρύθμιση της ορμόνης CRF εμφανίζει διαταραχή στα άτομα με ψυχιατρικά προβλήματα.

Σημείωσε τέλος, πως οι φαρμακευτικές εταιρίες θα πρέπει να υπόψη τους τη νέα έρευνα και να εξετάσουν τη δυνατότητα ανάπτυξης φαρμάκων που αναστέλλουν την παραγωγή CRF, ώστε να βοηθήσουν στην θεραπεία της κατάθλιψης, ιδίως στις γυναίκες.




πηγή : Nooz.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου