Δευτέρα 14 Μαΐου 2012

Πώς ψήφισαν οι Ελληνες-Ζωντανές μαρτυρίες

 

Πώς ψηφίσαμε; Τί μας έπεισε; Ποια ήταν τα κρίσιμα επιχειρήματα των κομμάτων με τα οποία κατάφεραν τελικά να συγκεντρώσουν ψήφους;

Τί είχαν ψηφίσει στις προηγούμενες εκλογές οι ψηφοφόροι των ανερχόμενων κομμάτων και τί θα ψηφίσουν στις επόμενες εκλογές; Ερωτήματα που τίθενται καθημερινά μετά το ανατρεπτικό αποτέλεσμα των ελληνικών εκλογών της 6η Μάη και οι απαντήσεις τους αν τις εξασφαλίζαμε θα μπορούσαν να μας οδηγήσουν σε σημαντικά συμπεράσματα ....αυτογνωσίας.


Συγκεντρώνοντας μερικές απαντήσεις ψηφοφόρων από όλα τα κόμματα δεν επιχειρούμε να οδηγήσουμε σε τελικά συμπεράσματα ούτε βέβαια σημαίνει ότι όσοι ψήφισαν το ίδιο τα ίδια και σκέφτηκαν...
Απλά είναι τελικά χρήσιμο για να πάρουμε μια ιδέα για το τί συμβαίνει στο κεφάλι μας, πόσο λογικά η παράλογα είναι αυτά που πιστεύουμε και να συναισθανθούμε ότι...μετράει η ψήφος μας οπότε ίσως είναι καλύτερα να την υπολογίζουμε περισσότερο.


Η Ρ.Π. κάτοικος κέντρου επέλεξε να ψηφίσει και φέτος ΝΔ όπως και όλες τις προηγούμενες χρονιές. Γιατί θέλει να τιμωρήσει το ΠΑΣΟΚ και να δώσει μια ευκαιρία στη νέα ΝΔ. « Εκτιμώ βαθύτατα το Σαμαρά. Και για αυτό που όλοι τον κατηγορούν , για τη συγκυβέρνηση. Θυσιάστηκε για να σώσει τη χώρα. Σαν μια άλλη Ιφιγένεια δεν υπολόγισε το πολιτικό του κόστος προκειμένου να παραμείνει η χώρα στο ευρώ. Θέλω να παραμείνουμε στο ευρώ και μόνο η ΝΔ μπορεί να το εγγυηθεί».

Ο Κ.Δ, κάτοικος Κολωνακίου ψήφιζε πάντα ΠΑΣΟΚ και το ίδιο έκανε και φέτος. «Όλα τα χρόνια η ψήφος για την πλειοψηφία των Ελλήνων δεν ήταν πολιτική επιλογή, αλλά....επένδυση, μέσο συναλλαγής. Την προσέφεραν για να έχουν να λαμβάνουν. Τώρα που λόγω της κρίσης το πολιτικό Χρηματιστήριο κατέρρευσε ....πήραν τα λεφτά τους πίσω και πόνταραν όπου να' ναι. Άλλος επέλεξε το outsider άλλος τα έβαλε στο...σεντούκι (αποχή), άλλος αγόρασε τιμωρία, άλλος εκδίκηση. Εγώ είμαι παραδοσιακός επενδυτής και ψήφισα μακροπρόθεσμα....»
Ο Θ.Π από το Περιστέρι, ψήφιζε όλα τα χρόνια ΝΔ. Φέτος όμως...ψήφισε ΣΥΡΙΖΑ. « Έτυχε και γνώρισα τον κ. Τσίπρα σε κάποια προεκλογική συγκέντρωση και μου φάνηκε πολύ εντάξει τύπος. Είπε θα βοηθήσει και τα παιδιά να βρουν δουλειά. Όμως τα παιδιά δεν τα επηρέασα τα άφησαν να κάνουν το κέφι τους. Και ψήφισαν Χρυσή Αυγή όπως όλοι οι φίλοι τους».

Ο Π.Π είναι Έλληνας του εξωτερικού και πρόσφατα ήρθε από την Αυστραλία...Βρήκε το σπίτι του στο κέντρο σε κατάληψη από ομάδα Πακιστανών. «Όταν πήγα στην αστυνομία και τους είπα τί συμβαίνει μου απάντησαν ότι δεν μπορούν να κάνουν τίποτα μου είπαν ότι οι μόνοι που μπορούν να παρέμβουν είναι οι άνδρες της ΧΑ και μου έδωσαν το τηλέφωνό τους. Πράγματι ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμά μου και άδειασαν το διαμέρισμά μου άμεσα. Τους ψήφισα γιατί νιώθω ότι κάνουν κάτι για μας.»

Ο Γ.Π που ψήφισε ΝΔ δεν έχει ψευδαισθήσεις: « Η ΧΑ είναι μπράβοι άνθρωποι της νύχτας που ξεκίνησαν τη μάχη με τους ξένους για να καθαρίσουν τη νύχτα από τους αφρικανούς που φέρνοντας αφρικανές τους έπαιρναν τη δουλειά. Και μετά το διεύρυναν για να αποκτήσουν κοινωνικό έρεισμα. Όσο για το ΣΥΡΙΖΑ, χρηματοδοτείται από τους αμερικάνους για να καταστρέψει την Ευρωζώνη. Συνεχίζει το έργο που δεν τέλειωσε ο Παπανδρέου...».

Η Ε.Μ 40 ετών από την Αθήνα, ψήφισε ΣΥΡΙΖΑ για άλλο λόγο. Ήταν η μόνη ρεαλιστική πρόταση από την αριστερά. Έδειξε ότι δεν φοβάται την εξουσία και ότι είναι διατεθειμένος να παλέψει. Δεν είμαι αριστερή αλλά αυτή την εποχή όλοι έχουμε ανάγκη την αριστερά δηλαδή ένα κόμμα που θα νοιάζονται περισσότερο για τον κόσμο και λιγότερο για τις τράπεζες. Ακόμα κι αν δεν συμφωνώ με το πολιτικό του πρόγραμμα για τους μετανάστες και το μεγάλο Κράτος, και αν συμφωνώ περισσότερο με τη φιλελεύθερη λογική (μικρότερο Κράτος, λιγότεροι φόροι, επενδύσεις και θέσεις εργασίας) ένιωσα ότι προέχει να πάρει η Ευρώπη το μήνυμα ότι η Ελλάδα δεν μπορεί άλλο. Και ότι οι λύσεις που μας βρήκαν...δεν είναι λύσεις. Ομως δεν περίμενα ότι θα έπαιρνε τόσο μεγάλο ποσοστό ο ΣΥΡΙΖΑ και τώρα που το πήρε δεν νομίζω να το ξαναψηφίσω....

Η Κ.Μ 70 χρονών κάτοικος κέντρου, παραδοσιακή ψηφοφόρος του ΠΑΣΟΚ φέτος είναι η πρώτη φορά που δεν ψήφισε. Hθελα να τους δείξω ότι ο δεν συμφωνώ με όσα έκαναν και αποφάσισαν. Δε ψήφισα με γνώμονα το θυμό και την οργή ούτε την εκδίκηση. Όμως ήθελα να πάρουν το μήνυμα ότι οι ψήφοι δεν είναι δεδομένοι. Με την πολιτική τους έχασα την εμπιστσύνη μου πως έκαναν το καλύτερο που μπορούσαν, ότι δεν έλεγαν ψέμματα και δεν απέκρυπταν σημαντικές αλήθειες. Έψαχνα λοιπόν ένα άλλο κόμμα για φέτος. Ήθελα να είναι αντιμνημονιακό και προοδευτικό. Δεν μπορούσα να αποφασίσω ποιο και τελικά έκανα το χατήρι του γιού μου και ψήφισα ΑΝΤΑΡΣΙΑ.

Ο Μ. Μ 39 ετών, μαθηματικός με μεταπτυχιακό και καριέρα στο εξωτερικό ήταν 1,5 χρόνο άνεργος καθώς επιχείρησε πριν μερικά χρόνια να επιστρέψει στην πατρίδα του. Σήμερα εργάζεται σε μεγάλη πολυεθνική στο Λονδίνο. «Δούλεψα σε μια ελληνική εταιρεία για ένα χρόνο με το 1/3 του μισθού που έπαιρνα στην Αγγλία και όταν έχασα τη δουλειά μου δεν ξαναβρήκα. Έψαχνα για ενάμιση χρόνο και σκεφτόμουνα να ξαναφύγω έξω. Αναγκάστηκα να το κάνω όταν ήρθε το χαράτσι του Σεπτεμβρίου για τα ακίνητα που κληρονόμησα και έτσι το αποφάσισα, να φύγω για να μπορέσω να το πληρώσω. Δεν μπορούσα να ψηφίσω κανένα από τα δύο αποτυχημένα κόμματα που δεν κατάφεραν να εκσυγχρονίσουν τη χώρα μου και την κατάντησαν έτσι σκεπτόμενοι μόνο τα πολιτικά τους οφέλη. Ψήφισα Δράση γιατί δεν έχει αποτύχει και γιατί ο μόνος δρόμος είναι η Ευρώπη και ο φιλελεύθερος προσανατολισμός. Τελικά όμως νιώθω ότι η ψήφος μου χάθηκε. Δεν ξέρω τί θα ψηφίσω αν γίνουν επόμενες εκλογές.».

Η Λ.Γ ψήφισε ΚΚΕ. «Είμαι αριστερή. Ήθελα να ψηφίσω ΣΥΡΙΖΑ, αλλά συζητώντας με τον διάφορους γνωστούς μου γρήγορα κατάλαβα ότι όλοι οι πρώην δεξιοί φίλοι μου φέτος θα ψηφίσουν ΣΥΡΙΖΑ. Δεν μπορούσα να ψηφίσω το ίδιο με όσους διαφωνώ ριζικά σε όλα και μια ζωή τσακωνόμουν μαζί τους για τα πολιτικά! Έτσι ψήφισα ΚΚΕ.»


Η ΜΓ ψήφισε ΔΗΜΑΡ γιατί την απογοήτευσε το ΠΑΣΟΚ. Είναι όμως υπέρ του Μνημονίου. «Πιστεύω ότι πρέπει με κάθε τρόπο να παραμείνουμε στο ευρώ και να τηρήσουμε το Μνημόνιο. Η έξοδος από το ευρώ θα είναι καταστροφή. Το ΠΑΣΟΚ όμως με είχε απογοητεύσει ενώ ο Κουβέλης είναι συνετός και σοβαρός.»

Ο ΜΠ από τη Νάξο πάντα ψήφιζε ΝΔ....Φέτος όμως ψήφισε ΣΥΡΙΖΑ, και ένιωσε καλύτερα....
Μας απάντησε με ένα κοτσάκι, (παραδοσιακός έμμετρο τετράστιχο) που αγαπούν στην Απείρανθο.

Ήπρεπε να εξηνταρίσω/

αριστερά ια να ψηφίσω.

Το φχαριστήθηκα παιδιά/

κι' εστράφηκα μ' άλλη καρδιά.

Στη Μουτσούνα τώρα κάθο/

μαι κι' όνειρα ια το μέλλον πλάθω.

Ήκαμα την υπέρβαση/

τώρα που τα μαλλιά 'σπρίσασει.

Σημ: Όλες οι μαρτυρίες είναι αυθεντικές και οι τόποι κατοικίας. Τα αρχικά μόνο είναι αλλαγμένα καθώς δεν έχουν σημασία.


πηγή : www.imerisia.gr/Μαρίνα Πρωτονοταρίου

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου