Δευτέρα 28 Μαΐου 2012

Θύελλα για το θέμα της Φυσικής που ακυρώθηκε

ΑΔΙΚΟΥΝΤΑΙ ΟΙ ΑΡΙΣΤΟΥΧΟΙ

Αντιδράσεις προκαλεί η οδηγία του υπουργείου Παιδείας, με την οποία ακυρώνεται το επίμαχο ερώτημα Γ4 και οι αντίστοιχες μονάδες επιμερίζονται στα υπόλοιπα θέματα

Μαθητές που εξετάστηκαν στη Φυσική, και οι γονείς τους αντιδρούν στην ακύρωση του θέματος
Μαθητές που εξετάστηκαν στη Φυσική, και οι γονείς τους αντιδρούν στην ακύρωση του θέματος
Για κατάφωρη παραβίαση της ισότητας μεταξύ των υποψηφίων, κάνουν λόγο, εκπαιδευτικοί, μαθητές και γονείς, με αφορμή την ελλιπή διατύπωση υποερωτήματος στο μάθημα της Φυσικής Κατεύθυνσης και εν συνεχεία την ακύρωσή του και τον επιμερισμό των μονάδων στα υπόλοιπα υποερωτήματα.
Ορισμένοι, μάλιστα, προσανατολίζονται να προσφύγουν στη δικαιοσύνη και στρέφουν τα «βέλη» τους στην ηγεσία του υπουργείου Παιδείας και στα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής Εξετάσεων.

Oλα ξεκίνησαν όταν το μεσημέρι της Παρασκευής και αφού είχαν ολοκληρωθεί οι εξετάσεις στο μάθημα της Φυσικής Κατεύθυνσης, η Eνωση Ελλήνων Φυσικών, αναφερόμενη στο θέμα Γ4, τόνιζε ότι όπως διατυπώθηκε είναι επιστημονικά λανθασμένο. Κάλεσε μάλιστα τους βαθμολογητές να μην προχωρήσουν στη διόρθωση των γραπτών προτού υπάρξει οδηγία.
Το υπουργείο Παιδείας από την πλευρά του απέστειλε οδηγία στα βαθμολογικά κέντρα, λέγοντας ότι στο Γ4 ερώτημα παρατηρήθηκε ότι είναι ελλιπής η διατύπωσή του. «Συγκεκριμένα, δεν προσδιορίζεται ότι η ζητούμενη γωνία αναφέρεται στο πρώτο μέγιστο της κινητικής ενέργειας». Το υπουργείο, κατόπιν τούτου, ακύρωσε το ερώτημα Γ4 και οι αντίστοιχες μονάδες (7) επιμερίζονται στα υπόλοιπα τρία ερωτήματα του ίδιου θέματος.
Σε αυτό το σημείο, όμως, αρχίζουν οι ενστάσεις από μερίδα μαθητών, γονέων. Δεν έφτανε η ελλιπής διατύπωση του θέματος -υποστηρίζουν- από τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής Εξετάσεων, ακολούθησε και η σχετική οδηγία από το υπουργείο Παιδείας η οποία, όπως λένε, ουσιαστικά «πριμοδοτεί» όσους δεν κατάφεραν να λύσουν το ερώτημα Γ4 ή δεν προσπάθησαν καν, ενώ αντίστοιχα αδικεί τους μαθητές που έλυσαν το θέμα αφιερώνοντας πολύ χρόνο.
Χθες, η υπεύθυνη του γραφείου Τύπου του υπουργείου Παιδείας με δήλωσή της υποστήριξε πως όσοι υποψήφιοι κατάφεραν να λύσουν το συγκεκριμένο ερώτημα (σ.σ. Γ4) θεωρείται βέβαιο ότι έχουν λύσει και τα υπόλοιπα πολύ ευκολότερα ερωτήματα στα οποία αυτό βασιζόταν.
«Ωστόσο, αρμόδια να απαντήσει είναι η ΚΕΕ η οποία έχει επιληφθεί του θέματος με επιστημονική υπευθυνότητα και γνώση και πρόκειται να εκδώσει ανακοίνωση τη Δευτέρα», προσέθεσε η υπεύθυνη του γραφείου Τύπου.
Τι λένε οι μαθητές που καταπιάστηκαν με το επίμαχο θέμα
«Σπαταλήσαμε άδικα τον χρόνο μας...»
Ακόμη και με προσφυγές στη Δικαιοσύνη απειλούν γονείς υποψηφίων, με ορισμένους να δίνουν «ραντεβού» σήμερα έξω από το υπουργείο προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για το πρόβλημα που προέκυψε στο μάθημα της Φυσικής. Αρκετοί υποψήφιοι που έλυσαν το επίμαχο ερώτημα έστειλαν επιστολή ακόμη και προς τα μέλη της ΚΕΕ υποστηρίζοντας ότι συντελείται μεγάλη αδικία εις βάρος όλων όσοι αφιέρωσαν χρόνο για να λύσουν το ερώτημα Γ4.
«Αφιέρωσα μισή ώρα στη λύση του θέματος Γ4 και το έλυσα σύμφωνα με τους νόμους και τις αρχές της Φυσικής που διδάχθηκα στο σχολείο. Ο μεγάλος χρόνος που σπατάλησα για τη λύση του είχε ως συνέπεια να μου μείνει ελάχιστος χρόνος για το Δ θέμα, και όταν έφτασα στο Δ4, μου είχαν μείνει μόνο 10 λεπτά» αναφέρει ο Θωμάς Παπάς, μαθητής από λύκειο της Πάρου, και προσθέτει: «Δεν πρόλαβα βέβαια ούτε να ξαναδώ το γραπτό μου και να κάνω διορθώσεις σε άλλα θέματα. Μαθαίνω λοιπόν τώρα ότι όλη αυτή η προσπάθεια πήγε χαμένη, και όχι μόνο δεν ανταμείβομαι βαθμολογικά για την επίλυση αυτού του θέματος, αλλά τιμωρούμαι κι από πάνω με απώλεια πολύτιμων μονάδων».
Από την πλευρά του, ο Δημήτριος Ευαγγέλου, γονέας υποψηφίου, θεωρεί άδικο να βαθμολογηθούν με τον ίδιο βαθμό όσοι δεν έλυσαν το πρόβλημα με αυτούς που το έλυσαν και αναφέρει ότι τα 7 μόρια που αντιστοιχούσαν στο συγκεκριμένο υποερώτημα «μεταφράζονται» σε 1,4 μονάδες.
Η επιτροπή εξετάσεων
Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται σήμερα η τοποθέτηση των μελών της Κεντρικής Επιτροπής Εξετάσεων για το θέμα που προέκυψε την Παρασκευή στο μάθημα της Φυσικής. Oπως έγινε γνωστό, τα μέλη της επιτροπής θα συνεδριάσουν σήμερα το πρωί και αργότερα θα βγάλουν αναλυτική ανακοίνωση για το ερώτημα Γ4. Επισημαίνεται, πάντως, ότι η δοκιμαστική βαθμολόγηση -που προηγείται της κανονικής βαθμολόγησης- ξεκινά σήμερα και είναι σίγουρο ότι θα βγουν τα πρώτα συμπεράσματα για το ποσοστό των μαθητών που κατάφερε να λύσει το ζήτημα.

πηγή : ethnos.gr /ΜΙΧΑΛΗΣ ΝΙΒΟΛΙΑΝΙΤΗΣ

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου