Δευτέρα 14 Μαΐου 2012

Από τη μια μέρα στην άλλη μπορεί να αλλάξει η ζωή τους

Αυτή την πρόταση επέλεξε μαθήτρια για να περιγράψει με εικόνες και λέξεις πως η ζωή ενός παιδιού που δέχεται σχολική βία μπορεί να αλλάξει....

Την εβδομάδα από 19/3 έως και 23/3 στελέχη από το Τμήμα Ενημέρωσης Παιδιών, Γονέων και Εκπαιδευτικών επισκέφτηκαν σχολεία και πραγματοποίησαν ομιλίες ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης σε μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικούς γύρω από το φαινόμενο της βίας και συγκεκριμένα για το φαινόμενο της ενδοοικογενειακής αλλά και σχολικής βίας.

Στο 1ο Δημοτικό σχολείο Παλαιού Φαλήρου και στο 2ο Γυμνάσιο Νίκαιας το επιστημονικό προσωπικό του οργανισμού μας έδωσε ερεθίσματα στα παιδιά γύρω από το φαινόμενο της σχολικής βίας και σχολικού εκφοβισμού και στην συνέχεια αναπτύχθηκε ένας γόνιμος διάλογος ο οποίος κατέληξε σε πρακτικές λύσεις τις οποίες μπορούν να εφαρμόσουν τα παιδιά για να περιορίσουν την έκταση τέτοιων γεγονότων.

Με απλό και διαδραστικό τρόπο συζητήσαμε με τα παιδιά για το φαινόμενο της σχολικής βίας, ακούσαμε τους προβληματισμούς τους και στο τέλος τους ζητήσαμε να χωριστούν σε ομάδες και να φτιάξουν την δική τους ιστορία. Διάλεξαν μόνα τους τον ήρωα της ιστορίας, τα χαρακτηριστικά του γνωρίσματα ενώ συνέθεσαν την δική τους πλοκή με αφορμή τα όσα συζητήσαμε λίγο πριν.

«Κάποτε ήταν ένα αγόρι που το έλεγαν Ν. Λόγω κρίσης οι γονείς του αποφάσισαν από τη Βουλγαρία να έρθουν στην Ελλάδα. Όταν πρωτοάρχισε το σχολείο όλοι τον κορόιδευαν γιατί ήταν από άλλη χώρα. Το μόνο που ήθελε ήταν να έχει φίλους. Μια μέρα πήγε να πλησιάσει μια παρέα αλλά αυτοί άρχισαν να τον κοροϊδεύουν και να τον βρίζουν. Τότε χτύπησε το κουδούνι και μπήκαν στην τάξη και άρχισαν μάθημα εικαστικών. Ο μικρός μας φίλος ζωγράφιζε πολύ ωραία και φερόταν ευγενικά στους δασκάλους και για αυτό οι δάσκαλοι τον συμπαθούσαν πολύ. Ένα παιδί που τον συμπάθησε μίλησε στα άλλα παιδιά και από τότε δεν του φερόντουσαν άσχημα. Μετά έγιναν όλοι φίλοι και εκείνος το πιο δημοφιλές παιδί. Και έτσι ήταν όλοι μια χαρά και εκείνος το πιο ευτυχισμένο παιδί στον κόσμο.»

Παράλληλα, σε συνεργασία με την κοινωνική υπηρεσία του Δήμου Ιλίου πραγματοποιήθηκαν ομιλίες ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης σε γονείς και εκπαιδευτικούς στο 6ο Δημοτικό Σχολείο Ιλίου και στο Νεστόρειο Σχολείο Ιλίου. Οι ομιλίες αποσκοπούσαν στο ενημερωθούν οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί πως να αναγνωρίζουν την σχολική βια αλλά και ποιες είναι οι λύσεις που μπορούν να βρίσκουν όταν έρχονται αντιμέτωποι με τέτοια φαινόμενα.

Τέλος μαθητές και εκπαιδευτικοί από το 12Ο Δημοτικό Σχολείο Μοσχάτου επισκέφτηκαν «Το Χαμόγελο του Παιδιού» και ενημερώθηκαν για τα Σπίτια μας αλλά και την Εθνική Τηλεφωνική Γραμμή για τα Παιδιά SOS 1056.

Οι ομιλίες σε σχολεία θα συνεχιστούν όλη τη σχολική χρονιά....

Για περισσότερες πληροφορίες:

Τηλέφωνο: 2107609550

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου