Τετάρτη 16 Μαΐου 2012

Λαγκάρντ: Να είμαστε έτοιμοι για ελληνική έξοδο

Την εκτίμηση ότι είναι σημαντικό η Ευρωζώνη να είναι προετοιμασμένη για ενδεχόμενη ελληνική αποχώρηση έκανε η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό France 24, λίγο αφού ανακοινώθηκε ότι η χώρα οδεύει σε νέες εκλογές.

Ερωτηθείσα για το αν η Ελλάδα μπορεί να εγκαταλείψει το ευρώ απάντησε: "Εάν οι υποχρεώσεις δεν τηρηθούν, υπάρχουν κατάλληλες αναθεωρήσεις που μπορούν να γίνουν, και αυτό σημαίνει είτε συμπληρωματικές χρηματοδοτήσεις και επιπλέον χρόνος αποπληρωμής, είτε μηχανισμοί εξόδου, που εν προκειμένω θα πρέπει να είναι μία
συντεταγμένη έξοδος".

"Σίγουρα
ελπίζουμε να μη συμβεί κάτι τέτοιο. Είναι κάτι το οποίο θα απέβαινε ιδιαίτερα δαπανηρό και που θα παρουσίαζε μεγάλους κινδύνους, όμως αυτό περιλαμβάνεται μεταξύ των εναλλακτικών λύσεων που είμαστε αναγκασμένοι να εξετάσουμε σε τεχνικό επίπεδο", πρόσθεσε.

Σημείωσε ότι οι Έλληνες "έχουν εφαρμόσει σημαντικές μεταρρυθμίσεις, έχουν κάνει αρκετές θυσίες".


"Σήμερα, τα πάντα οδήγησαν σε μία
βαθιά πολιτική διαφωνία, κάτι που αποτελεί πολύ μεγάλο κρίμα για τον ελληνικό λαό", τόνισε.


"Ευελπιστώ πως θα επιτευχθεί μία συμφωνία, η οποία θα επιτρέψει να προχωρήσουν στην τήρηση ενός προγράμματος το οποίο φυσικά και είμαστε τελείως ανοικτοί να εξετάσουμε στα περιφερειακά του ζητήματα, και όχι στα βασικά", διεμήνυσε η Λαγκάρντ, προσθέτοντας "στα βασικά, δυστυχώς δεν υπάρχουν 36 λύσεις".


"Είναι κάτι που εναπόκειται, αφ' ενός, στους Έλληνες και αφ' ετέρου στους εταίρους τους στη ζώνη του ευρώ, να το αποφασίσουν από κοινού", υπογράμμισε.


Αναφερόμενη στην επικείμενη
απόπειρα Ολάντ να αλλάξει τη στρατηγική Μέρκελ, η κ. Λαγκάρντ ανέφερε: "Η λιτότητα και η ανάπτυξη δεν είναι έννοιες που αλληλοαποκλείονται. Πρέπει να τα δούμε μαζί".

Πιέσεις και από Γερμανία


Το δίλημμα των νέων εκλογών έσπευσε να βάλει ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας
Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, λίγες μόλις ώρες μετά το ναυάγιο στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών.

Χαρακτήρισε δημοψήφισμα για την παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ. "Αν η Ελλάδα -και αυτό είναι η επιθυμία της μεγάλης πλειοψηφίας των Ελλήνων - θέλει να μείνει στο ευρώ, τότε θα πρέπει να αποδεχθεί τους όρους", είπε.


"Σε αντίθετη περίπτωση αυτό δεν θα είναι δυνατό. Κανένας υπεύθυνος υποψήφιος δεν μπορεί να το κρύψει αυτό από το εκλογικό σώμα", τόνισε.


"Ανοησία τα περί εξόδου"


"Προσωπικά είμαι κατηγορηματικά κατά της εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη. Η ευρωζώνη έχει 17 μέλη και δεν θα μπορούσα να διανοηθώ ούτε για ένα δευτερόλεπτο την Ελλάδα εκτός ευρώ", είπε ο πρόεδρος του Eurogroup,
Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Και πρόσθεσε: "
Πρόκειται για ανοησίες και προπαγάνδα. Πρέπει να σεβαστούμε τη δημοκρατία. Αυτά τα σενάρια προκαλούν την ελληνική κοινή γνώμη. Η Ελλάδα ψήφισε. Ελπίζω ότι στις επόμενες ημέρες ή εβδομάδες θα σχηματιστεί κυβέρνηση. Δεν θα πρέπει να δίνουμε μαθήματα στην Ελλάδα και στους Έλληνες. Όμως συμφωνήσαμε σε ένα πρόγραμμα και θα πρέπει να εφαρμοστεί".




πηγή : Nooz.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου