Τρίτη, 22 Μαΐου 2012

Θύματα της κρίσης και οι μαθητές

Σύμφωνα με τους Έφηβους Συμβούλους του Συνηγόρου του Παιδιού

 
 Σημαντικά στοιχεία για την οικονομική κρίση που πλήττει δραματικά τους μαθητές και τις οικογένειές τους, εξέτασαν οι έφηβοι σύμβουλοι του Συνηγόρου του Παιδιού και έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η ανεξάρτητη αρχή, μετά και τη διεξαγωγή της 4ης συνάντησης της Ομάδας Εφήβων Συμβούλων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκέντρωσε η Ομάδα Εφήβων Συμβούλων, με βάση ερωτηματολόγιο που διαμόρφωσαν, με τη συμβολή των επιστημόνων του Συνηγόρου (1.211 απαντήσεις από μαθητές 22 σχολείων σε διάφορες περιοχές της χώρας), οι μαθητές πιστεύουν ότι η κρίση έχει σοβαρές συνέπειες στη ζωή τους με ποσοστά γύρω στο 90%.

Μάλιστα, το 29% των μαθητών συζητά στις οικογένειές τους την πιθανότητα μετανάστευσης ενός τουλάχιστον μέλους της στο εξωτερικό.

Επίσης, εντύπωση προκαλεί ότι ενώ καταγράφεται σημαντική μείωση στα οικογενειακά έξοδα (το 70% των μαθητών αναφέρουν αρνητικές αλλαγές στο επίπεδο διαβίωσής τους), μόνο το 33% αυτών δεν έχει περιορίσει τα φροντιστήρια και τα μαθήματα ξένων γλωσσών.

Παράλληλα, το 20% απάντησε ότι ο ένας ή και οι δύο γονείς του έχουν χάσει τη δουλειά τους, ενώ το 82% αναφέρει αρνητικές επιπτώσεις στην εργασιακή κατάσταση των γονέων τους.

Η ομάδα συζήτησε, επίσης, για τα δικαιώματα των παιδιών που διαμένουν σε ιδρύματα παιδικής προστασίας, θέμα που απασχολεί φέτος το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Συνηγόρων του Παιδιού και τους Εφήβους Συμβούλους τους.

Πραγματοποιήθηκε επίσκεψη στο Χατζηκυριάκειο Ίδρυμα Παιδικής Προστασίας, στο οποίο διαμένει μέλος της ομάδας, συνάντηση με τα παιδιά του ιδρύματος και ξενάγηση στους χώρους διαβίωσής τους.

Υπενθυμίζεται ότι η Ομάδα Εφήβων Συμβούλων του Συνηγόρου του Παιδιού, 20 αγόρια και κορίτσια 14-18 ετών, από διάφορες περιοχές της Ελλάδας, αποτελεί θεσμό των τελευταίων ετών για την ανεξάρτητη αρχή.
 
πηγή : protothema.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου