Δευτέρα 14 Μαΐου 2012

Το Spiegel βγάζει την Ελλάδα από το ευρώ

 

Το Spiegel βγάζει την Ελλάδα από το ευρώ

Στροφή 180 μοιρών πραγματοποιεί το γερμανικό περιοδικό Spiegel και τάσσεται για πρώτη φορά από το ξέσπασμα της κρίσης «υπέρ» της ελληνικής εξόδου από το ευρώ.

Με τίτλο «Αντίο, Ακρόπολη!» το Spiegel δημοσιεύει 12σέλιδο αφιέρωμα στην Ελλάδα. Στο εξώφυλλο του τεύχους απεικονίζεται διαλυμένη σε ερείπια η Ακρόπολη και δύο κίονες, πάνω στους οποίους έχει προσκρούσει και θρυμματιστεί το ευρώ.
Οι συντάκτες του περιοδικού επισημαίνουν μεταξύ άλλων ότι «μετά τις πρόσφατες εκλογές της οργής, η Ευρώπη αναζητά ένα σχέδιο Β για την Ελλάδα, καθώς η μέχρι τώρα πολιτική διάσωσης απέτυχε. Όλο και περισσότερο συνειδητοποιείται ότι η Αθήνα θα έπρεπε να εγκαταλείψει τη νομισματική ένωση».
Το Spiegel αποκαλύπτει επίσης σχέδιο του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών βάσει του οποίου «η Ελλάδα θα λαμβάνει βοήθεια ακόμα και μετά την έξοδό της από το ευρώ».
Πιο αναλυτικά, σημειώνει ότι το Ταμείο διάσωσης (EFSF) θα σταματήσει να χορηγεί μόνο εκείνα τα χρήματα, τα οποία πηγαίνουν κατευθείαν στον ελληνικό προϋπολογισμό. Αντιθέτως, αναφέρει ότι τα δισεκατομμύρια με τα οποία εξυπηρετείται το χρέος των κρατικών ομολόγων θα συνεχίσουν να χορηγούνται στην Ελλάδα, ώστε να καταστεί δυνατόν να αποτραπούν απώλειες στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, οι οποίες τελικά θα είχαν αντίκτυπο στους προϋπολογισμούς των κρατών-μελών.
Στο άρθρο τονίζεται ακόμη ότι αν η Ελλάδα εξακολουθήσει να είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα δικαιούται να λαμβάνει βοήθεια από τις Βρυξέλλες, όπως και τα υπόλοιπα κράτη με δικό τους νόμισμα, όταν αντιμετωπίζουν μια δύσκολη κατάσταση. Τότε, διευκρινίζεται, αυτή η βοήθεια δεν θα χρηματοδοτείται από τις χώρες της Ευρωζώνης, αλλά από τα 27 κράτη-μέλη της Ε.Ε.
Βασισμένο σε πληροφορίες από τις Βρυξέλλες το Spiegel περιγράφει και τις άμεσες επιπτώσεις για την ίδια τη χώρα σε περίπτωση εξόδου: υποτίμηση του εθνικού νομίσματος έως και 80% και συρρίκνωση του ΑΕΠ πάνω από 10%.
Με νέες δηλώσεις επέστρεψε στο μεταξύ ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών έθεσε ως προϋπόθεση για τη χορήγηση πρόσθετων μέτρων που θα βοηθήσουν την ανάπτυξη την εφαρμογή των συμφωνημένων μεταρρυθμίσεων, ενώ επανέλαβε ότι η Γερμανία δεν θέλει να φύγει η Ελλάδα από την Ευρωζώνη αλλά δεν μπορεί και να την αναγκάσει να παραμείνει. Κάλεσε επίσης «τους υπεύθυνους στην Ελλάδα να λογικευτούν σύντομα».
Από την πλευρά του ο επικεφαλής των Χριστιανοκοινωνιστών (CSU) Χορστ Ζεεχόφερ, σημείωσε ότι μια πιθανή έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ δεν θα σήμαινε «ούτε το τέλος του ευρώ ούτε το τέλος της Ε.Ε.» και πρόσθεσε: «Πρέπει να διατηρήσουμε την οικονομική δύναμη της Γερμανίας. Αυτό είναι σημαντικότερο από την παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη».


πηγή :imerisia.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου