Τρίτη 22 Μαΐου 2012

Βουλγαρία: Ισχυρός σεισμός 6 βαθμών - δεν αναφέρθηκαν θύματα Τουλάχιστον 16 μετασεισμοί δείχνουν ότι πρόκειται για την κύρια δόνηση

Σεισμική δόνηση 5,8 - 6 βαθμών αναστάτωσε στις 03:00 τα ξημερώματα τη Σόφια και χιλιάδες αγουροξυπνημένοι κάτοικοι βγήκαν πανικόβλητοι στους δρόμους. Η δόνηση σημειώθηκε δύο ημέρες μετά το φονικό σεισμό της Κυριακής στην Ιταλία, από τον οποίο έχασαν τη ζωή τους επτά άνθρωποι και χιλιάδες έμειναν άστεγοι στην περιοχή Εμίλια Ρομάνια.

Ο διευθυντής του Γεωφυσικού Ινστιτούτου της Βουλγαρικής Ακαδημίας Επιστημών
Νικολάι Μιλόσεφ είπε ότι ο πρώτος σεισμός, που προσέγγισε ένα άνευ προηγουμένου εδώ και δεκαετίες μέγεθος στη Βουλγαρία, τα 6 Ρίχτερ, ήταν ο κύριος όπως φαίνεται.

Στην εκτίμηση αυτή οδήγησε τους βούλγαρους σεισμολόγους το γεγονός ότι εντός της πρώτης ώρας μετά τον σεισμό ακολούθησαν περίπου δεκαέξι μετασεισμικές δονήσεις. Όπως συμβαίνει συνήθως όταν τεκτονικές πλάκες και στρώματα γης μετακινούνται, όπως είπε χαρακτηριστικά ο δρ Μιλόσεφ στη δημόσια ραδιοφωνία ΒΝΡ.


Το επίκεντρο του ισχυρού σεισμού εντοπίζεται ανάμεσα στη Σόφια και στην πόλη Πέρνικ, η οποία απέχει περίπου 20 χιλιόμετρα δυτικά της βουλγαρικής πρωτεύουσας, σύμφωνα με την πυροσβεστική και την υπηρεσία πολιτικής προστασίας της Βουλγαρίας.


Κατά τις πρώτες εκτιμήσεις της εθνικής υπηρεσίας στις 05:00 είχε αναφερθεί μόνο η κατάρρευση ενός σπιτιού στο χωριό Ρουντάρτσι στα δυτικά περίχωρα της Σόφιας. Ωστόσο, θύματα δεν έχουν αναφερθεί ούτε στην προκειμένη περίπτωση (οι ένοικοι δεν βρίσκονταν μέσα) ούτε αλλού.


Υπήρξε πάντως απομάκρυνση των ενοίκων από μια μονοκατοικία στο Πέρνικ, όπως και σε μια πολυκατοικία σε νότια περιοχή της Σόφιας, εξαιτίας των μεγάλων ρωγμών που σχηματίστηκαν στους τοίχους.


«Επί ποδός πολέμου» τέθηκαν ωστόσο η κλινική της Σόφιας «Πιρογκόφ» αλλά και ιατρικά συνεργεία στην πρωτεύουσα, στο επίκεντρο Πέρνικ και σε άλλες περιοχές.


Οι βούλγαροι γιατροί δεν προλαβαίνουν να φροντίσουν τα πολυάριθμα περιστατικά – κρούσματα πανικού, συμπτώματα ταχυκαρδίας και νευρικούς κλονισμούς. Αρκετοί πολίτες έχασαν τις αισθήσεις τους από τον πανικό τους, μετέδωσαν δημοσιογράφοι της ΒΝΡ από νοσηλευτικά κέντρα της Σόφιας.


«
Δεν έχω ζήσει ποτέ κάτι τέτοιο», δήλωσε η Ιβάνκα Γκεοργκίεβα, που ζει στον όγδοο όροφο μιας πολυκατοικίας. Ο σεισμός «ήταν πολύ δυνατός και ήταν τρομακτικό» είπε. Χιλιάδες ήταν οι κάτοικοι πόλεων και χωριών που ξύπνησαν από τον ισχυρό σεισμό, όπως φάνηκε από πολυάριθμα τηλεφωνήματα ακροατών. Δεκάδες κάτοικοι της Σόφιας και άλλων πόλεων καλούσαν τη δημόσια ραδιοφωνία ΒΝΡ τα χαράματα.

Δύο φορές ενημέρωσε τον βούλγαρο πρωθυπουργό
Μπόικο Μπορίσοφ και μία τη δήμαρχο της Σόφιας Ιορδάνκα Φαντάκοβα ο διευθυντής του Γεωφυσικού Ινστιτούτου από τις 03:00 έως τις 04:00, όπως είπε ο δρ Μιλόσεφ.

Ο σεισμός έγινε περισσότερο αισθητός σε δύο άξονες: Δύση-Ανατολή (Πέρνικ-Σόφια-Στάρα Ζαγορά) και Βορράς-Νότος (Πέρνικ-Μπλαγκόεφγραντ-Βόρεια Ελλάδα), όπως ανακοινώθηκε.


Ο διευθυντής του Γεωφυσικού Ινστιτούτου της Βουλγαρίας απέκλεισε το ενδεχόμενο να υπάρχει συσχέτιση της ισχυρής δόνησης στη Σόφια και του πρόσφατου καταστροφικού σεισμού στην Εμίλια Ρομάνια, στην Ιταλία. Επειδή η απόσταση ανάμεσα στους δύο σεισμούς είναι τόσο μεγάλη, μπορεί να γίνεται λόγος για χρονική σύμπτωση και μόνο, σύμφωνα με τον βούλγαρο σεισμολόγο.


Ως εκ θαύματος, μόνο πεσμένες καμινάδες, ρωγμές στους σοβάδες και άλλες μικροζημιές είχαν αναφερθεί στο Πέρνικ, στη Σόφια και άλλες πόλεις έως τις 05:00.


Η ισχυρότερη μετασεισμική δόνηση, περίπου 4 βαθμών, σημειώθηκε περίπου στις 04:30.


Ραδιοτηλεοπτικά και ηλεκτρονικά ΜΜΕ της Βουλγαρίας μεταδίδουν συνεχώς ιατρικές συμβουλές και καλούν τους πολίτες να διατηρούν την ψυχραιμία τους και να παίρνουν (ελαφριά) καταπραϋντικά φάρμακα, σε περίπτωση που αντιμετωπίζουν νευρολογικά προβλήματα.


Το επιτελείο αντιμετώπισης κρίσιμων καταστάσεων του Δήμου της Σόφιας ενεργοποίησε αμέσως η δήμαρχος Ιορδάνκα Φαντάκοβα, η ομόλογος της οποίας στο Πέρνικ δήλωσε στη ραδιοφωνία ΒΝΡ ότι δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας για το κοντινό φράγμα «Στουντένα», η τοιχοποιία του οποίου βρίσκεται υπό συνεχή παρακολούθηση ενώ δεν έχουν εντοπιστεί ρωγμές.
πηγή : tovima.gr 

1 σχόλια:

Elena Motsia είπε...

Σεισμός προχθές στην Ιταλία, σεισμός εχθές στην Βουλγαρία ..... ελπίζω να σταματήσει το φαινόμενο και να μην προχωρήσει..... αρκετούς "πολιτικούς και οικονομικούς σεισμούς" έχουμε να διαχειριστούμε δεν μας χρειάζονται και οι γεωφυσικοί!!!!!

Δημοσίευση σχολίου