Τετάρτη 18 Απριλίου 2012

Η τελευταία πτήση του Discovery


Το τελευταίο του ταξίδι, πάνω σε αεροσκάφος πραγματοποίησε το διαστημικό λεωφορείο Discovery, πριν μεταφερθεί στο Εθνικό Μουσείο Αέρος και Διαστήματος, όπου θα εκτίθεται εφεξής.

Το Β-747 της NASA απογειώθηκε από το Διαστημικό Κέντρο Κένεντι στο ακρωτήριο Κανάβεραλ στη Φλόριντα και πριν προσγειωθεί στο διάδρομο του διεθνούς αεροδρομίου της Βιρτζίνια, πέταξε σε μικρό ύψος πάνω από το κέντρο της Ουάσινγκτον.

Το παλαιότερο από τα τρία διαστημικά λεωφορεία του στόλου της Nasa, θα υποδεχθεί πλήθος κόσμου την Πέμπτη, σε μία επίσημη τελετή στο Μουσείο, όπου θα εκτίθεται μόνιμα.

Το Discovery εκτοξεύτηκε για πρώτη φορά στις 30 Αυγούστου του 1984 και έχει συμπληρώσει 352 ημέρες επανδρωμένων διαστημικών πτήσεων, διασχίζοντας 241 εκατομμύρια χιλιόμετρα σε τροχιά γύρω από τη Γη.

Το τελευταίο του ταξίδι σε τροχιά το πραγματοποίησε τον Φεβρουάριο-Μάρτιο 2011, για μια αποστολή 13 ημερών στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS).

Κατά τη διάρκεια 39 αποστολών μετέφερε 246 αστροναύτες, τον μεγαλύτερο αριθμό από τα άλλα λεωφορεία.

Τα δύο άλλα λεωφορεία, το Atlantis και το Endeavour, θα μετακινηθούν αντίστοιχα στο Μουσείο του Λος Άντζελες και στο κέντρο επισκεπτών του Διαστημικού Κέντρου Κένεντι στη Φλόριντα.

Υπενθυμίζεται, ότι το πρόγραμμα των διαστημικών λεωφορείων ολοκληρώθηκε οριστικά τον Ιούλιο του 2011, με την τελευταία πτήση του Atlantis.

Πηγή: Associated Press

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου