Πέμπτη 12 Απριλίου 2012

Και εγένετο το Αγιο Μύρο στο Φανάρι

ΣΕ ΚΛΙΜΑ ΚΑΤΑΝΥΞΗΣ Η ΤΕΛΕΤΗ

Στο Ιερό κουβούκλιο του Ναού του Αγίου Γεωργίου πραγματοποιήθηκε η «έψησις», που γίνεται κάθε δέκα χρόνια τη Μεγάλη Εβδομάδα

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης συμμετέχει στην παρασκευή του Αγίου Μύρου που ολοκληρώθηκε χθες στο Φανάρι
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης συμμετέχει στην παρασκευή του Αγίου Μύρου που ολοκληρώθηκε χθες στο Φανάρι
Σε μια κατανυκτική τελετή, ολοκληρώθηκε χθες Μεγάλη Τετάρτη, η διαδικασία παρασκευής του Αγίου Μύρου στο Οικουμενικό Πατριαρχείο, στο Φανάρι.
Η «έψησις», όπως είναι ο ακριβής όρος της παρασκευής και ο καθαγιασμός του Μύρου, του σημαντικού συμβόλου της Ορθοδοξίας, γίνεται κάθε περίπου 10 χρόνια, κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδας στο Οικουμενικό Πατριαρχείο.
Χθες ολοκληρώθηκε παρουσία του Πατριάρχη Βαρθολομαίου, ο οποίος για τρίτη φορά συμμετείχε επί της αρχιεροσύνης του, στην παρασκευή Αγίου Μύρου. Ο κ. Βαρθολομαίος αφού τέλεσε αγιασμό των εγκαταστάσεων, έβαλε φωτιά στους λέβητες για να παρασκευάσουν το Μύρο.
Την ευκαιρία να παρακολουθήσουν την όλη διαδικασία στο Ιερό κουβούκλιο που βρίσκεται δίπλα στον Ναό του Αγίου Γεωργίου, είχαν και ο Αντώνης Σαμαράς με τη σύζυγό του Γεωργία, που επισκέφθηκαν το Φανάρι.
Το Αγιο Μύρο χρησιμοποιείται στην Ορθόδοξη Εκκλησία κατά τη βάπτιση και συμβολίζει τη μετάδοση των δωρεών του Αγίου Πνεύματος στους νεοφώτιστους ορθοδόξους.
Εξι κοσμήτορες φαρμακοποιοί από όλο τον κόσμο πηγαίνουν στο Φανάρι, έπειτα από πρόσκληση του Πατριάρχη για να παρασκευάσουν το Αγιο Μύρο  Αρωματικά φυτά με φαρμακευτικές ιδιότητες και αιθέρια έλαια είναι τα συστατικά του Αγίου Μύρου, του σημαντικού συμβόλου της Ορθοδοξίας
Εξι κοσμήτορες φαρμακοποιοί από όλο τον κόσμο πηγαίνουν στο Φανάρι, έπειτα από πρόσκληση του Πατριάρχη για να παρασκευάσουν το Αγιο Μύρο

Παρασκευάζεται από αρωματικά φυτά, δρόγες (φυτά με φαρμακευτικές ιδιότητες) και αιθέρια έλαια. Τα συστατικά αυτά με διάφορες παραλλαγές και προσθήκες περιγράφονται σε ειδικούς καταλόγους από τον 8ο αιώνα μέχρι και το τέλος του 19ου αιώνα και περιλαμβάνουν: έλαιο, οίνο, κιννάμωμο (κανέλα), ίριδα, μαστίχη Χίου, αγγελική, σάψιχο (μαντζουράνα), μύρα, μυροβάλανο, ζιγγίβερη (πιπερόριζα), νάρδο και φύλλα ινδικού.

Αρωματικά φυτά με φαρμακευτικές ιδιότητες και αιθέρια έλαια είναι τα συστατικά του Αγίου Μύρου, του σημαντικού συμβόλου της Ορθοδοξίας
Σε όλη τη διάρκεια της παρασκευής, οι εντεταλμένοι για την «έψηση» ελέγχουν τη σύνθεση και την πυκνότητά του, αναδεύοντας τους λέβητες.
Οταν ολοκληρωθεί η διαδικασία, το Μύρο μεταγγίζεται σε μεγάλους αργυρούς αμφορείς καθώς και σε μικρά αργυρά και αλαβάστρινα δοχεία.
Καθ' όλη τη διάρκεια της παρασκευής ελέγχονται η σύνθεση και η πυκνότητα του Αγίου ΜύρουTo Αγιο Μύρο παρασκευάζεται κάθε 10 χρόνια στο Φανάρι τη Μεγάλη Εβδομάδα. Μεταγγίζεται σε αργυρούς αμφορείς οι οποίοι φυλάσσονται στο Μυροφυλάκειο του Πατριαρχείου
To Αγιο Μύρο παρασκευάζεται κάθε 10 χρόνια στο Φανάρι τη Μεγάλη Εβδομάδα. Μεταγγίζεται σε αργυρούς αμφορείς οι οποίοι φυλάσσονται στο Μυροφυλάκειο του Πατριαρχείου.

Τη Μεγάλη Πέμπτη, μεταφέρονται με λιτανεία στο πατριαρχικό παρεκκλήσι του Αγίου Ανδρέα, από 24 ιερείς που κρατούν τους 12 αμφορείς και 35 αρχιερείς που κρατούν τα αλαβάστρινα δοχεία και τον Πατριάρχη που κρατεί το αργυρό δοχείο.

Καθ' όλη τη διάρκεια της παρασκευής ελέγχονται η σύνθεση και η πυκνότητα του Αγίου Μύρου
Ακολουθεί θεία λειτουργία, προεξάρχοντος του Πατριάρχη, για τον καθαγιασμό του Μύρου. Οι αμφορείς και τα υπόλοιπα δοχεία τοποθετούνται γύρω και επάνω στην Αγία Τράπεζα. Στο τέλος της λειτουργίας πάλι με πομπή, μεταφέρονται τα δοχεία στο Μυροφυλάκιο του Πατριαρχείου.
Στην τελετή συμμετέχουν μητροπολίτες της Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου και επίσκοποι από όλες τις Ορθόδοξες Εκκλησίες, οι οποίοι κατά τη διάρκεια της «εψήσεως» εναλλάσσονται σε τακτά χρονικά διαστήματα και διαβάζουν αποσπάσματα από το Ευαγγέλιο.
Σημειώνεται πως Μύρο παρασκευάστηκε στο Φανάρι στη διάρκεια του 20ού αιώνα εννέα φορές και ήδη μία φορά κατά τη διάρκεια του 21ου.

ΑΦΡΟΔΙΤΗ ΚΑΡΙΜΑΛΗ
πηγή : ethnos.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου