Πέμπτη 12 Απριλίου 2012

ΒΡΟΧΕΣ, ΚΑΤΑΙΓΙΔΕΣ ΚΑΙ ΝΟΤΙΑΔΕΣ

Πάσχα με άστατο καιρό και... σκόνη από τη Σαχάρα

Βαρομετρικό χαμηλό που έρχεται από την Ιταλία αναμένεται να δυσκολέψει την έξοδο των εκδρομέων. Χωρίς προβλήματα οι μετακινήσεις προς τα νησιά από πλευράς ανέμων


Πάσχα με άστατο καιρό και... σκόνη από τη Σαχάρα
Αστατος καιρός, βροχές, καταιγίδες και σκόνη από τη Σαχάρα θα συνθέσουν το σκηνικό του καιρού το φετινό Πάσχα. Σύμφωνα με τους μετεωρολόγους, οι θερμοκρασίες θα διατηρηθούν σε καλά επίπεδα, ενώ θα επικρατούν νοτιάδες.
Σήμερα προβλέπεται άνοδος της θερμοκρασίας και τοπικές βροχές στη Βόρεια Ελλάδα, ενώ είναι πιθανό να εκδηλωθούν καταιγίδες στα βορειοδυτικά. Οι άνεμοι θα εξακολουθήσουν να είναι νοτιάδες και θα πνέουν στα πελάγη με ένταση 4-5 μποφόρ.

Αύριο Μεγάλη Παρασκευή ένα χαμηλό βαρομετρικό αναμένεται να επισκεφθεί τη χώρα μας από την Ιταλία. Ως εκ τούτου η έξοδος των εκδρομέων κατά τις πρωινές ώρες θα γίνει με συννεφιά, ενώ όσοι ξεκινήσουν από το μεσημέρι και μετά θα συναντήσουν τοπικές βροχές κυρίως στη Δυτική, Κεντρική και Βόρεια Ελλάδα. Καταιγίδες είναι πιθανό να εκδηλωθούν στις βορειοδυτικές περιοχές της χώρας.
Πάσχα με άστατο καιρό και... σκόνη από τη Σαχάρα

Η ΕΜΥ εκτιμά ότι οι συνθήκες που θα επικρατούν αύριο ευνοούν τη μεταφορά σκόνης από την Αφρική και επισημαίνουν ότι η θερμοκρασία θα διαμορφωθεί σε φυσιολογικά για την εποχή επίπεδα, δηλαδή στους 19-21°C. Οσοι προτιμήσουν τις νησιωτικές περιοχές για το Πάσχα, δεν θα αντιμετωπίσουν πρόβλημα κατά τις μετακινήσεις τους, αφού οι άνεμοι θα πνέουν από ανατολικές και νοτιοανατολικές διευθύνσεις με ένταση 3 έως 5 μποφόρ και το βράδυ στα πελάγη τοπικά 6 μποφόρ.
Το Μεγάλο Σάββατο τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες αναμένονται στη Δυτική και Βόρεια Ελλάδα, στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα, όπου τα φαινόμενα, σύμφωνα με την ΕΜΥ, ίσως να είναι κατά τόπους ισχυρά. Από το βράδυ οι βροχοπτώσεις θα εξασθενήσουν στη Θεσσαλία, την Ανατολική Στερεά και τις Κυκλάδες. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση, ενώ οι νοτιάδες θα πνέουν με ένταση 5 έως 7 μποφόρ και πρόσκαιρα στα πελάγη 8 μποφόρ.
Παρόμοιος θα είναι ο καιρός και την Κυριακή του Πάσχα, ενώ με βροχές αναμένεται να πραγματοποιηθεί και η επιστροφή των εκδρομέων.
Τη Δευτέρα και την Τρίτη, σύμφωνα με το δελτίο πρόγνωσης της ΕΜΥ, στη Δυτική Ελλάδα και τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου θα επικρατούν νεφώσεις με τοπικές βροχές ενώ σποραδικές καταιγίδες θα επικρατούν στη Βορειοδυτική Ελλάδα. Στην υπόλοιπη χώρα θα επικρατούν τοπικές νεφώσεις, οι οποίες σε ορισμένες περιοχές θα είναι πυκνές. Το μεσημέρι είναι πιθανό να βρέξει για λίγο στα ηπειρωτικά. Ο υδράργυρος θα καταγράψει ανοδική πορεία και οι νοτιάδες θα πνέουν με ένταση 4 έως 6 μποφόρ και στο Αιγαίο κατά τόπους τη Δευτέρα 7 μποφόρ.

Σούβλισμα οβελία με ομπρέλες
Kάτω από υπόστεγα αναμένεται να γίνει το σούβλισμα του οβελία, όπως προβλέπουν οι μετεωρολόγοι, αφού, όπως όλα δείχνουν, οι βροχές και οι σποραδικές καταιγίδες θα είναι το κύριο χαρακτηριστικό του καιρού την Κυριακή του Πάσχα σε αρκετά σημεία της χώρας. Στις περισσότερες από τις περιοχές όπου δεν θα βρέξει αναμένεται συννεφιά.
Οπως προβλέπει η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία, την Κυριακή στη Δυτική και Βόρεια Ελλάδα, στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και στα Δωδεκάνησα θα επικρατούν νεφώσεις, οι οποίες θα καταλήξουν σε βροχές και σποραδικές καταιγίδες.
Στην υπόλοιπη Ελλάδα και κυρίως τις απογευματινές ώρες θα αναπτυχθούν νεφώσεις τοπικά έντονες, ενώ είναι πιθανό να βρέξει πρόσκαιρα. Η θερμοκρασία προβλέπεται να σημειώσει μικρή πτώση, ενώ οι άνεμοι θα πνέουν δυτικοί νοτιοδυτικοί με ένταση 4 έως 6 μποφόρ και στα νότια τοπικά 8 μποφόρ με εξασθένηση από το βράδυ.
Κατερίνα Ροββά

πηγή : ethnos.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου