Τρίτη 3 Ιουλίου 2012

110 επίδοξους αυτόχειρες έσωσαν οι «Αγγελοι» του Ιντερνετ

Νέοι, από 13 έως 19 ετών, κοινοποιούν μέσω διαδικτύου την πρόθεσή τους να αυτοκτονήσουν. Στην κρίση που οδηγεί στην εγκατάλειψη και την περιθωριοποίηση αποδίδει το φαινόμενο ο επικεφαλής της Δίωξης



Ενήλικος στα Γιάννενα αποχαιρετούσε «φίλους» του στο Διαδίκτυο, την ώρα που έπαιρνε χάπια για να βάλει τέλος στη ζωή του. Οι αστυνομικοί της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος έστειλαν εσπευσμένα μέλη της τοπικής Αστυνομίας, που τον πρόλαβαν κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή και τον οδήγησαν στο νοσοκομείο για πλύση στομάχου και νοσηλεία. Ακολούθησε η ψυχολογική στήριξή του, προκειμένου να μην επαναλάβει την προσπάθεια για το απονενοημένο διάβημα...
Αυτό είναι ένα μόνο από τα 110 περιστατικά παρ' ολίγον αυτοκτονίας που πρόλαβαν οι αστυνομικοί της Δίωξης στο πρώτο εξάμηνο του 2012. Με ψηφιακή έρευνα και αναζήτηση, οι εξειδικευμένοι αξιωματικοί της αρμόδιας υπηρεσίας εντοπίζουν χρήστες του Iντερνετ που εκδηλώνουν την επιθυμία να τελειώσουν βίαια τη ζωή τους και με άμεσες ενέργειες καταφέρνουν να τους κρατήσουν στη ζωή.
Συνολικά από το 2006 μέχρι σήμερα, η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος έχει αποτρέψει 474 περιπτώσεις εκδήλωσης πρόθεσης αυτοκτονίας μέσω Διαδικτύου. Για να το καταφέρει αυτό, πραγματοποιείται ψηφιακή διαδικτυακή έρευνα σε 24ωρη βάση για τον εντοπισμό τους.

110 επίδοξους αυτόχειρες έσωσαν οι «Αγγελοι» του Ιντερνετ Σύμφωνα με τα στοιχεία, το 60% των υποψήφιων «ιδανικών αυτόχειρων» είναι ανήλικοι, ηλικίας από 13 έως 19 ετών, που βιώνουν απογοητεύσεις που σχετίζονται με τη σχέση τους με τους γονείς και τους γύρω τους, ενώ το 40% είναι ενήλικοι που, είτε αντιμετωπίζουν ψυχολογικά προβλήματα είτε οι οικονομικοί λόγοι τούς έχουν οδηγήσει σε αδιέξοδο. Οσο για τη γεωγραφική τους κατανομή, τα δεδομένα δείχνουν ότι δεν υπάρχει νομός της Ελλάδας που να μην έχει καταγραφεί αντίστοιχο περιστατικό. Ο μήνας κατά τον οποίον καταγράφηκαν τα περισσότερα συμβάντα ήταν ο Ιανουάριος.

Πρόβλημα επικοινωνίας
«Δεδομένου ότι το 60% των ανθρώπων που εκδηλώνουν την επιθυμία να φύγουν από τη ζωή σε διαδικτυακά δωμάτια συνομιλίας είναι νέοι άνθρωποι, διαπιστώνω ότι υπάρχει πρόβλημα επικοινωνίας μεταξύ γονιών και παιδιών», δηλώνει στο «Εθνος» ο επικεφαλής της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος Μανόλης Σφακιανάκης. Ειδικά τα τελευταία 2-3 χρόνια, τα περιστατικά ανάμεσα στους νέους παρατηρούνται αυξημένα και αυτό έχει προβληματίσει τους ειδικούς.
«Οι γονείς είναι αγχωμένοι για να βγάλουν τα προς το ζην, είναι αφοσιωμένοι στο να αντιμετωπίσουν την κρίση που μαστίζει την ελληνική οικογένεια, και τα παιδιά είναι μόνα τους μες στο σπίτι, αναπληρώνουν το κενό μιλώντας με αγνώστους και χάνουν τον προσανατολισμό τους. Οταν ζητούν τελικά να γνωρίσουν από κοντά τους διαδικτυακούς τους φίλους, οι γονείς το απαγορεύουν και τότε αρχίζουν οι τσακωμοί, οι απογοητεύσεις και η επιθυμία να θέσουν τέλος στη ζωή τους... Για τον λόγο αυτό, για μια ακόμη φορά θέλω να τονίσω ότι οι γονείς πρέπει να έρθουν ξανά κοντά στα παιδιά τους», επισημαίνει ο Μ. Σφακιανάκης.

Απίστευτα και ηλεκτρονικά
Ιστορίες καθημερινής απελπισίας
Χαρακτηριστικές είναι οι περιπτώσεις αποτροπής των αυτοκτονιών που αναφέρονται στον απολογισμό του 6μήνου. Στην Αθήνα, ενήλικος, ο οποίος είχε κόψει τις φλέβες του και είχε πιει χάπια, μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο και εισήχθη σε μονάδα εντατικής θεραπείας. Στη Λευκάδα, ανήλικη που αντιμετώπιζε σύνδρομο διπλής προσωπικότητας, εκδήλωνε πρόθεση αυτοκτονίας με τη χρήση ψευδωνύμου, ενώ παράλληλα με τη χρήση άλλου προσπαθούσε να αποτρέψει την ίδια πράξη. Στην Κατερίνη, ενήλικη μετά από κατάποση χαπιών οδηγήθηκε στο τοπικό νοσοκομείο για πλύση στομάχου. Στη Θεσσαλονίκη, ενήλικος με χρόνια ψυχολογικά προβλήματα απειλούσε ότι θα διαπράξει κακόβουλες πράξεις. Παρασχέθηκε ψυχολογική υποστήριξη από ψυχολόγο, ενώ κλήθηκε και ειδικός διαπραγματευτής της ΕΛ.ΑΣ.
Σημαντικά είναι και τα περιστατικά που αποτράπηκαν πέρα από τις αυτοκτονίες. Στη Λαμία, την Κρήτη και αλλού, οι αστυνομικοί πρόλαβαν ανθρώπους που αντιμετώπιζαν ψυχολογικά προβλήματα και απειλούσαν να βγουν με όπλο στο δρόμο πυροβολώντας όποιον έβρισκαν μπροστά τους. Σε κάποιες μάλιστα περιπτώσεις, οι ενήλικοι αυτοί εισήχθησαν σε ψυχιατρική κλινική, προκειμένου να αντιμετωπιστεί αρμοδίως η κατάστασή τους.

www. ethnos.gr/ΜΑΡΙΑ ΨΑΡΑ

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου