Τετάρτη 31 Ιουλίου 2013

Γιώργος Εφραιμίδης



Όλα ξεκίνησαν όταν ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων (ετ. 2012-2014) αποφάσισε να ανακαινίσει τη βιβλιοθήκη του σχολείου, ούτως ώστε να δώσει κίνητρο στους μικρούς μαθητές μας να αγαπήσουν το εξωσχολικό βιβλίο.
Η βιβλιοθήκη, μέχρι τότε, φιλοξενούνταν στο 2ο όροφο του σχολείου. Αργότερα, όταν προέκυψε ανάγκη για χρήση της αίθουσας για διδασκαλία όλα τα πράγματα που υπήρχαν εκεί (βιβλία, βοηθητικό υλικό, ξύλινες κινητές ντουλάπες κ.α.) μεταφέρθηκαν στο μόνο ελεύθερο χώρο του σχολείου, αυτόν της αποθήκης του ισογείου.

Με τη σύμφωνη γνώμη της Διευθύντριας του Σχολείου, κυρίας Χαρούλας Καραγεώργου, ξεκίνησαν οι εργασίες αναδόμησης. Πρωταρχικό μας μέλημα ήταν ν΄ απομακρυνθούν όλα τα στοιχεία του χώρου της αποθήκης, να πάρουμε μέτρα για τα ξυλουργικά στοιχεία και να γίνουν οι εργασίες ελαιοχρωματισμού.

Οι Δάσκαλοι του σχολείου άδειασαν τη μικρή, αλλά κατάμεστη από πράγματα, αποθήκη και ο χώρος ήταν έτοιμος να βαφτεί.

Σε εκείνο το σημείο μας σύστησαν το Γιώργο Εφραιμίδη, ο οποίος ασχολείται με ζωγραφική δωματίου, και διακρίνεται για την “καλλιτεχνική πένα” του. Είδε το χώρο και δέχτηκε απνευστί να αναλάβει, όχι μόνο να το βάψει, αλλά να το ζωγραφίσει. Ενθουσιαστήκαμε όλοι κι αφεθήκαμε στον αυθορμητισμό και το ελεύθερο πνεύμα του.
Η ιδέα του Γιώργου ήταν να πλαισιώσει τους τοίχους με τους κύριους ήρωες του Disney, δίνοντας έτσι μία παιδική νότα, χωρίς να χάσει την ουσία της ως πνευματικός χώρος. Αν και πατέρας 4 παιδιών, ερχόταν επί 2,5 εβδομάδες εθελοντικά, κάνοντας δωρεά όλα τα χρώματα που απαιτήθηκαν για τις εργασίες του και δίνοντας όλο του τον εαυτό. Απεικόνισε επακριβώς στον τοίχο δεξιά της εισόδου ένα μέρος του αστρικού μας συστήματος και στους δύο αριστερά της τον εφευρέτη Κύρο, το Γκούφυ που φοράει καπέλο πρύτανη και ρητορεύει στο Σκρούτζ έχοντας στα πόδια του το βιβλίο Ιστορίας, το Σοφούλη και το Χαρούμενο των επτά νάνων, το ελεφαντάκι, τη σοφή Κουκουβάγια που παρακολουθεί τα πάντα από το κλαδί ενός δέντρου, το παιχνιδιάρικο σκυλάκι Δαλματίας που χαζεύει το βιβλίο Μουσικής καθώς και άλλα ζωάκια του δάσους μέσα σε ένα φυσικό περιβάλλον. Το εξωτερικό μέρος της πόρτας της βιβλιοθήκης απεικονίζει μεσαιωνική πόρτα κάστρου με λεπτομέρειες που ικανοποιούν και τους πιο απαιτητικούς.

Εντυπωσιαστήκαμε από τα δύο πουλάκια που βαστούν την κορδέλα με το ρητό του Ισοκράτη: “Εάν ής φιλομαθής, έσει και πολυμαθής” που σημαίνει ότι “Εάν είσαι μελετηρός, θα μάθεις πολλά”.
Η αρμονία των χρωμάτων καθώς και οι καλοσχεδιασμένες φιγούρες ολοκλήρωσαν το έργο με απόλυτη επιτυχία.
Εκπρόσωπος του Συλλόγου, σε καθημερινή βάση, όπως και πολλοί γονείς παρακολουθούσαν την εξέλιξη του σχεδίου. Οι εκπλήξεις ήταν κάθε μέρα όλο και πιο ευχάριστες. Απόδειξη για όλους ήταν το αποτέλεσμα που άφησε.
Αφού ολοκληρώθηκε το έργο παρουσιάστηκε σε εκδήλωση στα παιδιά του σχολείου και η χαρά ήταν έκδηλη σε όλους, δεδομένου ότι η πόρτα της νέας βιβλιοθήκης έμεινε ανοιχτή για να μπορούν να τη θαυμάζουν.
Ο ίδιος είπε: “Η ανταμοιβή για μένα ήταν όταν, αφού τελείωσε το έργο, με σταματούσαν τυχαία γονείς και παιδιά στο δρόμο για να με ευχαριστήσουν και να με συγχαρούν. Ένιωθα ότι τα παιδιά μου είναι περήφανα για μένα, αφού έρχονταν στα διαλείμματα με φίλους και συμμαθητές για να τους δείξουν τι ζωγράφισε ο μπαμπάς. Με εξέπληξε ευχάριστα και με συγκίνησε το Γ1 όταν μπήκε ξαφνικά στο χώρο ενώ ζωγράφιζα και μου παρέδωσε ένα δώρο, πολλές ζωγραφιές και ευχαριστήριες κάρτες απ’ όλα τα παιδιά του τμήματος. Δεν υπάρχει μεγαλύτερη χαρά από αυτή”.




Σύνταξη & Επιμέλεια Κειμένων: Νένα Κουγιουμτζίδου & Κυριακή Κορμά

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου