Κυριακή 15 Ιανουαρίου 2012

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΔΙΚΑ ΣΑΣ

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤιΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ
ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ & ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ
ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ


Αθήνα, 21 Νοεμβρίου 2011
Προς κ. Κουκουλόπουλο Παρασκευά
Υφυπουργό Εσωτερικών


Στα πλαίσια της αγαστής συνεργασίας μας σε θέματα συναρμοδιότητας μας έρχομαι να ζητήσω την παρέμβασή σου προς τους ΟΤΑ της χώρας, λόγω αρμοδιότητας του Υπουργείου Εσωτερικών Αποκέντρωσης & Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, για σοβαρές δυσλειτουργίες στην εύρυθμη λειτουργία των σχολικών μονάδων. 
Το ΥΠΔΒΜΘ γίνεται αποδέκτης παραπόνων και καταγγελιών από Διευθυντες Σχολικών Μονάδων εκπαιδευτικούς και γονείς για σημαντικά προβλήματα στη χρηματοδότηση των σχολικών μονάδων και γενικότερα στην κάλυψη των αναγκών λειτουργίας τους.


Συγκεκριμένα:


• Σε πολλές περιπτώσεις δεν έχει συντελεστεί εκ μέρους των Δήμων η συγκρότηση των νέων σχολικών επιτροπών και η δημοσίευσή τους σε ΦΕΚ.


• Στις περιπτώσεις όπου έχει ολοκληρωθεί η συγκρότηση και δημοσίευση σε ΦΕΚ των νέων σχολικών επιτροπών συχνά δεν εφαρμόζεται η πλήρης και σαφής ΥΑ 8440/24-2-2011 του Υπουργείου Εσωτερικών Αποκέντρωσης & Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης η σχετική με τη λειτουργία των σχολικών επιτροπών. Ως αποτέλεσμα δεν έχουν συγκροτηθεί ακόμα τα Συμβούλια Σχολικής Κοινότητας, δεν έχουν κατανεμηθεί οι νέες πιστώσεις και τα χρηματικά υπόλοιπα από τις προϋπάρχουσές σχολικές επιτροπές δεν έχουν προκηρυχθεί διαγωνισμοί για την προμήθεια πετρελαίου κλπ.



• Σημαντικός επίσης, κίνδυνος από τη μη ομαλή λειτουργία των Σχολικών Επιτροπών είναι η καθυστέρηση αποπληρωμής των έργων προμήθειας διαδραστικών συστημάτων και κινητών εργαστηρίων πληροφορικής.


Τον lούνιο του 2010 δημοσιεύτηκαν από την Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης του Επιχειρησιακού Προγράμματος «ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΚΑΙ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗ» προσκλήσεις που καλούσαν τις Σχολικές Επιτροπές των Γυμνασίων και τις Σχολικές Επιτροπές των ολοήμερων δημοτικών να υποβάλουν πρόταση για την προμήθεια διαδραστικών συστημάτων και κινητών εργαστηρίων πληροφορικής αντίστοιχα. Σκοπός της πρόσκλησης ήταν οι σχολικές επιτροπές των αντίστοιχων σχολείων, να υλοποιήσουν την Πράξη ως τελικοί δικαιούχοι. Τα προγράμματα αυτά υλοποιήθηκαν επιτυχώς με την βοήθεια των δήμων μέσω των σχολικών τους επιτροπών.


Στην παρούσα φάση τα σχολεία πρέπει να προχωρήσουν μέσω των νέων Καλλικρατικών σχολικών επιτροπών στην αποπληρωμή των προμηθειών. Δυστυχώς, η μετάβαση από τις παλιές σχολικές επιτροπές στις νέες καλλικρατικές σχολικές επιτροπές έχει δημιουργήσει μεγάλες καθυστερήσεις στην αποπληρωμή των έργων, αφού, για να προχωρήσουν χρειάζονται τη συνδρομή των νέων σχολικών επιτροπών σύνταξη εγγράφων, πρακτικών και σφραγίδων των νέων Σχολικών Επιτροπών, κλπ).


Η μη υποβολή αιτημάτων χρηματοδότησης και η μη εκταμίευση των κατανεμημένων ποσών από την Τράπεζα της Ελλάδας θα οδηγήσει στην ανάκληση των χρηματικών ποσών και κατά συνέπεια στην αδυναμία πληρωμής των αναδόχων. Επίσης, ελλοχεύει ο κίνδυνος να χαθεί οριστικά η χρηματοδότηση του εξοπλισμού από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση (ΕΠΕΔΒΜ)που συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο.


• Σχετικά με τη μεταφορά μαθητών, εμφανίζονται ιδιαίτερες δυσκολίες στις παρατάσεις του τελευταίου τριμήνου του 2011, σε εκείνες τις περιπτώσεις όπου δεν προϋπήρχαν συμβάσεις και προέκυψαν νέα δρομολόγια, όπως επίσης και στα Μουσικά και Καλλιτεχνικά Σχολεία της χώρας.


• Τέλος έρχομαι να ζητήσω την παρέμβασή σου προς τους Αιρετούς Περιφερειάρχες για την κάλυψη των λειτουργικών δαπανών των περιφερειακών διοικητικών δομών της εκπαίδευσης (Διευθύνσεις εκ/σης και υποστηρικτικές δομές),λαμβάνοντας υπόψη ότι με νομοθετικές μας πρωτοβουλίες έχουν ήδη περιορισθεί (κατάργηση ΓραΦείων εκπαίδευσης) και αναμένεται η περαιτέρω τακτοποίηση των υποστηρικτικών δομών σε ενιαία Δ/ση λειτουργίας.


Για όλους τους παραπάνω λόγους, προτείνουμε την έκδοση εγκυκλίου προς τους ΟΤΑ, η οποία να υπενθυμίζει την αναγκαιότητα εγρήγορσης και την υποχρέωση εφαρμογής του σαφούς νομοθετικού πλαισίου που διέπει τη λειτουργία των σχολικών επιτροπών.


Ευρύτερα, για την αποτελεσματική αντιμετώπιση από τους Δήμους των θεμάτων που άπτονται της λειτουργίας των σχολικών μονάδων (χρηματοδότηση, μεταφορές ενοικιάσεις κτηρίων, σίτιση) προτείνεται, σε Περιφερειακό επίπεδο, η συνεργασία των Γενικών Γραμματέων Αποκεντρωμένης Διοίκησης και των Περιφερειακών Διευθυντών Εκπαίδευσης υπό το συντονισμό των δύο Υπουργείων. Μετά την εξαιρετική συνεργασία που είχαμε στην εκπόνηση και εφαρμονή της ΚΥΑ35415/28-7-2011(ΦΕΚ 1701/1-8-2011),σχετικά με τις μεταφορές των μαθητών, είμαι βεβαία ότι μπορούν να αντιμετωπισθούν με επιτυχία οι όποιες δυσλειτουργίες έχουν προκύψει.


Υφυπουργός Παιδείας,
Διά Βίου Μάθησης &
Θρησκευμάτων


Κοινοποίηση: Γραφείο κ. Υπουργού
Διευθύντρια κα Λόκανα




πηγή : www.esos.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου